De Behandeling 1. onderzoek  2. behandeling  3. na de behandeling

 

Onderzoek

 

Het paard wordt altijd in zijn totaliteit bekeken en onderzocht.

Bij kreupelheden zonder duidelijke oorzaak bijvoorbeeld ligt het letsel vaak niet in het aangedane gewricht, maar van hoger of lager uit het lidmaat of vanuit de wervelkolom.

 

We bekijken eerst het paard, de inspectie.

We kijken naar standveranderingen van de gewrichten en de wervelkolom. Verder kijken we naar afwijkingen in de vacht zoals bultjes, kale plekken of stuggere haargroei en tenslotte bekijken we de algehele conditie van het paard.

 

Daarna betasten we het gehele paard om probleem zones te kunnen lokaliseren, denk aan warmte, zwelling, veranderingen in vacht structuur.

Middels een huidtest wordt de gevoeligheid in de paardenrug getest om het letsel beter te kunnen lokaliseren.

Verder zal de osteopaat nog enkele bewegingstesten uitvoeren.

 


 

Behandeling

.

manipulatie borstwervel

 

Een osteopaat maakt voor het onderzoeken en behandelen alleen maar gebruik van zijn/ haar handen. Er komen geen hulpmiddelen aan te pas.

 

Een behandeling bestaat uit het vrij maken van blokkades en restricties in het lichaam zodat het lichaam in staat is zijn eigen evenwicht te hervinden en zelfregulerend en zelfgenezend te werken.

 

Door middel van manipulaties kunnen blokkades in de wervelkolom en gewrichten worden opgeheven.

Daarnaast zal de osteopaat middels manuele technieken de spieren en het bindweefsel soepeler maken en  de doorbloeding en circulatie aanzetten.

 

Het voordeel van osteopathie is dat er geen middelen van buitenaf worden toegediend, medicatie, supplementen ed.

Door het verbeterd evenwicht in het lichaam zullen alle processen in het lichaam optimaler verlopen en kan het paard dus beter presteren.

 

De behandelduur varieert van een half uur tot een uur afhankelijk van de aard van het letsel.

Meestal zijn 1 a 2 behandelingen voldoende.

 

Ik behandel een paard altijd thuis in zijn of haar eigen stal. Dit heeft meerdere redenen.

Ten eerste is het paard in de eigen stal het meeste op zijn/ haar gemak.

Ten tweede, als het paard na de behandeling weer met de trailer vervoerd moet worden, kan dit stress opleveren en het paard moet ook balanceren bij iedere bocht, optrekken en afremmen.


 

Na de behandeling

Het is het beste voor het paard om na de behandeling het paard ca een week rust te gunnen. Dat wil zeggen, geen training, rijden of longeren. Weidegang is ideaal, wanneer dit niet mogelijk is kan het paard eventueel aan de hand gestapt worden.

 

Wanneer dit om welke reden dan ook niet mogelijk is, gelieve dit voor de behandeling kenbaar te maken. Dan kunnen we hier tijdens de behandeling rekening mee houden.

Tijdens de week rust kan het paard de behandeling verwerken en een nieuw gezond evenwicht in het lichaam herstellen.

 

Daarna kan men weer rustig beginnen met het hervatten van de training.

 

Osteopathie is een behandel methode die niet symptomatisch, maar causaal werkt. Dat wil zeggen, we proberen de oorzaak aan te pakken. Daarom zal men nog niet gelijk de eerste dag resultaat zien.

Men kan nog verbeteringen verwachten tot 6 weken na de behandeling.