De behandeling bestaat uit een gesprek met de eigenaar/ ruiter om de klachten in kaart te kunnen brengen en risico's uit te sluiten. Daarop volgt de inspectie van het paard, dit kan zowel in stand als in beweging. Afhankelijk van de klacht en de intake zal gevraagd worden het paard te laten stappen of draven. Het onderzoek bestaat uit het voelen van het gehele paard, er wordt gecontroleerd op oneffenheden in de vacht, verschil in temperatuur, zwellingen etc. De mobiliteit van de wervelkolom en eventueel de benen wordt getest middels enkele bewegingstesten.
De bevindingen worden besproken met de eigenaar/ ruiter en indien nodig wordt de behandeling gestart.
De osteopatische behandeling bestaat uit louter manuele technieken, dat wil zeggen dat enkel en alleen met de handen van de osteopaat technieken worden uitgevoerd. Manipulaties om blokkades op te heffen, subtiele mobilisatie technieken om bindweefsel, spieren en gewrichten beweeglijker te maken, viscerale technieken om de motiliteit van organen en orgaanvliezen te reguleren en cranio- sacraal technieken om het cranio sacraal systeem te beïnvloeden.
Na de behandeling is het aan te raden het paard een aantal dagen tot een week rust te gunnen. Dat wil zeggen geen arbeid, wel weidegang of aan de hand stappen. Het paard zal de dagen na de behandeling spierpijn hebben en heeft enige dagen nodig om hiervan te herstellen. De training kan na de rustperiode weer rustig hervat worden en gedurende de tijd opgebouwd worden naar het oude trainingsniveau.
Is het op de een of andere manier niet mogelijk het paard vrije beweging te geven, meld dit tijdens de behandeling, dan wordt er in overleg een passend alternatief beweegadvies gegeven.
De duur van de behandeling varieert afhankelijk van het paard en de klacht van een half uur tot ruim een uur.